Padel

Wat is padel?

Padel - Wat is het?

Padel - De snelst groeiende sport van Nederland

Padel introductie

Padel is een racketsport met ingrediënten van squash en tennis. Op het hoogste niveau wordt er alleen in de dubbel gespeeld en wordt er dus niet gesingeld. De dubbel is daarmee veruit de meest voorkomende vorm. In de basis lijkt padel op tennis. Je moet namelijk de bal over het net spelen en zorgen dat de tegenstanders de bal niet meer terug kunnen spelen. Het punt is voorbij wanneer de bal twee keer op de grond is gestuiterd of een team de bal direct uit slaat door bijvoorbeeld direct op het glas of het hek te slaan.

Het verschil tussen squash, tennis en padel is dat de bal de grond eerst moet raken en daarna de muren van de kooi meedoen in het spel. Dit zorgt voor langere rally’s en meer plezier op alle niveau’s. Het spel wordt hierdoor ook extra dynamisch omdat de bal heel veel kanten op kan gaan en veel hoeken maakt door het glas. De grootte van het veld maakt het spel heel anders dan tennis. Een padelbanen is kleiner, hierdoor sta je dichter bij elkaar en heb je meer sociaal contact op de baan. Daarnaast hangt er ook vaak een leuke sfeer en wordt er veel gelachen op en rondom de padelbanen. Bij padel is tactiek belangrijker dan kracht, hoewel kracht op het hoogste niveau wel goed van pas kan komen.

Het hoogst haalbare toernooi is de World Padel Tour (WPT). Hier kun je de toppers van de wereld tegen elkaar zien strijden. De WPT is het toernooi op het gebied van padel. En bestaat per jaar uit 15 toernooien. Op het moment worden maar liefst 13 van de 15 toernooien georganiseerd in spanje.
De organisatie van de WPT zorgt ook voor wereldranglijst en houd bij hoeveel punten de top spelers verdienen per toernooi en basis daarvan wie de beste van de wereld is. Francisco Navarro Compán (beter bekend als Paquito) staat op dit moment op nummer 1.

Padel - World Padel Tour

Padel Amsterdam

Ook in Amsterdam groeit de sport Padel mega snel. Er zijn steeds meer ondernemers die verslaafd zijn aan het spel en snel wat geld willen verdienen met de aanleg van wat padelbanen. Wat namelijk anders is dan bij andere sporten, is dat bij Padel vaak het pay & play concept wordt toegepast. Dit betekent dat mensen elke keer als zij een baantje huren, een bedrag betalen. Deze bedragen lopen uiteen van 20 tot wel 40 euro per uur in Amsterdam!

De geschiedenis van Padel

Padel is ontstaan in 1969 in de Mexicaanse stad Acapulco. Mr. Corcuera is de originele oprichter van de sport. Bij het bouwen van zijn huis liep hij tegen het probleem aan dat er te weinig ruimte was om tennisvelden neer te leggen. Hierdoor bedacht hij een soortgelijke sport wat uiteindelijk de basis heeft gelegd voor de sport die wij nu kennen: padel.

De eerste jaren werd padel alleen gespeeld door de rijken van Mexico, maar door een vriend van Corcuera, Alfonso De Hohenlohe, kwam de sport terecht in Marbella, Spanje. Eerst werd padel ook alleen gespeeld door de rijke Spanjaarden, maar dit veranderde snel in een enorme groei door het hele land. Ook werd padel door een andere vriend van Alfonso naar Argentinië overgebracht. Hier groeide het snel uit tot een nationale sport. Nu kennen we padel al jaren als ‘s werelds snelst groeiende sport met meer dan 15 miljoen wereldwijde beoefenaars. In spanje is het na voetbal de grootste sport!  

Padel club in amsterdam

Het padel veld

Padel wordt het meest gespeeld in een dubbelspel. Het veld is dan 10m x 20m, bij een enkelspel is dat 6m x 20m. Het veld wordt altijd in tweeën verdeeld door een net. Een speelhelft wordt altijd verdeeld in 3 vakken: 2 servicevakken en een achtervak. Er is nog een een middellijn te vinden op het veld en de baseline kan je ook op het veld vinden.

De glazen wanden zijn vaak 3 meter hoog en de zijkanten van het veld zijn gemaakt van een metalen raster, hier stuitert de bal vaak ongecontroleerd vanaf wat weer een extra dimensie aan het spel geeft. De ondergrond bestaat vaak uit kunstgras maar er bestaan ook banen waar op gravel of beton wordt gespeeld. 

Padel - kleding en rackets
Padel - kleding en rackets samen