Binnenkort ook een VAR-systeem bij padel?

Sinds een aantal jaren is er bij de bekendere sporten als voetbal, tennis en hockey een VAR (Video Assistent Referee) in het leven geroepen. Deze kan de scheidsrechter helpen bij het maken van lastige beslissingen. Een bedrijf uit Damme (België) is van plan om een dergelijk systeem te ontwerpen voor padel!

Het is soms lastig te bepalen bij padel of de bal nou eerst de muur raakte (uit) of eerste de grond (in). Zelfs op de World Padel Tour is het voor een scheidsrechter lastig te bepalen. Dit zorgt voor frustraties bij een hoop spelers en scheidsrechters. 

Redd Point (het bedrijf uit Damme) wil een elektronisch systeem ontwerpen dat in een fractie van een seconde aangeeft of de bal eerst de grond of eerst de wand raakte. Deze technologie ontwikkelt door Redd Point zou dan bestaan uit een laser en een sensorsticker, die je op de achterwand van het padelveld installeert. Op deze plek vinden namelijk de meeste twijfel ballen plaats. 

Er is inmiddels een ‘proof of concept’ ontwikkeld. Het is nu aan Redd Point en haar parnters om een prototype en productielijn te gaan ontwerpen. Redd Point hoopt in het najaar een eerste installatie te hebben geplaatst. Vervolgens zal er een pilot worden gestart bij een aantal padelclubs. Laten we hopen dat dit een groot succes wordt en dat het systeem zo snel mogelijk wordt ingeluid op de World Padel Tour!