De mentale aspecten van padel

Het mentale aspect van padel is een ingewikkeld onderwerp.In dit artikel geven we 5 tips om je te helpen bij het mentale onderdeel van het spel.

Laat je frustratie niet zien

Padel kan soms frustrerend zijn, nadat je zo hard hebt gewerkt om een punt op te zetten en het dan mist, maar dat hoort erbij en moet je accepteren. Het tonen van frustratie heeft een paar problemen: - het is verspilling van je energie - het kan een negatieve invloed hebben op je partner - het kan je tegenstanders een boost geven. Het is een van de beste dingen om te zien wanneer je tegenstanders boos worden op de baan, omdat je weet dat ze mentaal van streek zijn en dat waarschijnlijk zal leiden tot meer fouten. Zelfs als je echt geïrriteerd bent, is het een goede strategie om te doen alsof het je niet uitmaakt.

Geduld

Geduldig zijn tijdens een punt is een van de belangrijkste aspecten in Padel. Zodra je geduldig bent tijdens het punt, betekent het dat je moet wachten op je kans om toe te slaan, misschien nog één of twee extra slagen spelen totdat je de perfecte gelegenheid hebt om het punt te maken. Geduld moet ook een focus zijn tijdens een moeilijke wedstrijd. Iedereen heeft wel eens wedstrijden gespeeld waarin je tegenstanders allemaal gelukspunten maken of een fase heel goed spelen. Zo snel als dit kan gebeuren, kan het ook weer verdwijnen. Als je geduld hebt en wacht op die kans (in plaats van negatief te worden), kun je er optimaal gebruik van maken wanneer het moment daar is.

Werk SAMEN met je partner

Padel speel je altijd samen, dus het is logisch dat het belangrijk is om een goede samenwerking met je partner te hebben. Er zullen altijd dagen zijn waarop een speler misschien een beetje uit vorm is, dus als duo moet je dit erkennen en samenwerken om een positieve teambenadering op te bouwen. Soms moet één speler de ander motiveren en soms moeten beide spelers reflecteren aan het einde van de set en beslissen dat er een nieuwe positieve benadering nodig is. Dit kan vooral belangrijk zijn in bepaalde situaties, bijvoorbeeld bij een servicebreak of na het verliezen van de set.

Visualisatie

Er is veel onderzoek dat laat zien dat visualisatie bijna net zo effectief kan zijn als een training. Het is altijd een goed idee om te visualiseren hoe je aan een wedstrijd begint en wat de tactiek hierbij zal zijn. Visualisatie vereist oefening en zelfs als je het in het begin moeilijk vindt, kan de stille, positieve reflectie op je spel alleen maar ten goede komen wanneer je op de baan staat.

Geef Nooit Op

Padelpunten kunnen heel snel gewonnen of verloren worden, dus zelfs als je het gevoel hebt dat je achterstaat in een wedstrijd, kan het snel veranderen. Als je tegenstanders mentaal onstabiel zijn, kun je een paar punten op rij winnen en plotseling is het momentum met jou. Het mooie van Padel is dat je altijd terug kan komen. Al sta je 40 – 0 achter in een game, kun je altijd terugkomen. Ieder punt is een punt op zich. Geef dus nooit op!

De mentale aspecten van padel