FIP Gold Padeltoernooi Alkmaar

Van 27 juni tot 2 juli was het eerste FIP Gold Padeltoernooi in Alkmaar. Een FIP Gold toernooi is het hoogst georganiseerde toernooi van de Internationale Padelfederatie (FIP). In Alkmaar zijn er al eerder vier FIP Rise toernooien georganiseerd, maar nu dus voor de eerste keer een FIP Gold. 

De organisatie was gematigd tevreden over het verloop van het toernooi. Ze waren super blij en trots dat ze het toernooi mochten organiseren, maar het verliep niet helemaal naar wens. Zo waren bijvoorbeeld niet alle stoeltjes verkocht. De organisatie had op meer toeschouwers gerekend. Ook was het niveauverschil vaak te groot.

‘De locatie zag er goed verzorgd uit, maar blijkbaar hebben we te weinig aan marketing gedaan om alle plaatsen bezet te krijgen. Tijdens de finaledagen waren er honderden toeschouwers in totaal. Daarnaast hadden we de pech dat er veel andere sportevenementen werden georganiseerd in hetzelfde weekend,’ aldus Eric de Lange, voorzitter van TPC Daalmeer (waar de eerste ronden gespeeld werden). 

Bij de mannen waren veel internationale topspelers aanwezig en was het niveau ook hoog. Hoe dichter we bij de finales kwamen, hoe meer driesetters er uiteindelijk gespeeld werden. Uiteindelijk won het duo Juan Manuel Restivo (Argentinië, nummer 196 van de wereld) en Miguel Oliveira (Portugal, nummer 1025 van de wereld). Zij spelen alleen ATP toernooien zoals deze, waardoor hun ranking niet helemaal overeenkomt met hun niveau.

Bij de vrouwen was het niveauverschil te groot. Het Spaanse duo Claudia Fernandez Sanchez en Julieta Bidahorria, respectievelijk de nummer 42 en 51 van de wereld, won het toernooi met flinke overmacht. Voor een volgend toernooi hopen zij meer uitgedaagd te worden.

Als het aan de organisatie van de FIP Gold Alkmaar ligt, wordt er volgend jaar weer een editie georganiseerd. Er zal dan wel aan een aantal dingen gewerkt moeten worden, maar daar gaat de organisatie dan ook voor. Of er volgend jaar weer in Alkmaar gespeeld wordt, ligt nu in de handen van de FIP!