Hoeveel kost een jaar padellen?

Hoeveel kost een jaar padellen?

De kosten van padel voor een jaar kunnen variëren, afhankelijk van hoe vaak je speelt en waar je speelt. Als je bijvoorbeeld lid bent van een padelclub, zullen de kosten voor het lidmaatschap en de huur van een padelbaan per uur meestal lager zijn dan als je elke keer opnieuw betaalt voor een baan in een indoor padelhal.


Lidmaatschappen of baanhuur

De kosten van een lidmaatschap bij een vereniging kunnen variëren. Gemiddeld kost een lidmaatschap van een jaar tussen de €150 en €300. Dit kan onder andere liggen aan de hoeveelheid kantinediensten die je draait. Voor de jeugd liggen deze prijzen vaak veel lager en hoeven zij ook geen kantinediensten te draaien. Als je kiest voor een indoorhal, kunnen de prijzen variëren van ongeveer €20 tot €40 per uur afhankelijk van de tijd op de dag wanneer je komt spelen. 


Aanschaf racket

De levensduur van een padelracket is ongeveer 12 tot 18 maanden. Uitgaande van het slechtste scenario, kan je dus een jaar met je padelracket doen. De kosten hierin verschillen enorm. Je hebt zo dan ook verschillende prijsklassen voor een racket:

  • €0-100
  • €100-150
  • €150-200
  • €200+

Vaak is het wel zo dat de levensduur van een duurder racket veel hoger ligt dan die van een goedkoper racket. Dit komt mede door het gebruik van materiaal etc.


Aanschaf accessoires

Om padel te kunnen spelen, heb je niet alleen een racket nodig, maar ook minimaal een blikje ballen. Een blikje ballen gaat ongeveer 10 speeluren mee en kost ongeveer tussen de €5 en €8. Wanneer je dit met je 3 speelmaatjes koopt, kost dit je dus aanzienlijk minder. Stel dat jij en je maatjes 4x 1 uur per week spelen, kost dit je dus hooguit 6 blikjes ballen per jaar per persoon. De kosten hiervan zijn dan ongeveer tussen de €30 en €48 per jaar. Buiten de ballen om, is het ook nodig om je grip om je racket soms te vervangen. Recreatieve spelers doen dit hooguit 3x per jaar. Drie nieuwe gripjes kosten ongeveer €5. Op jaarbasis valt dit dus reuze mee.


Trainingen (Optioneel)

De kosten voor en padeltraining varieert van ongeveer €40 tot €100 per uur. Deze prijs blijft hetzelfde ongeacht of je met vier personen komt of in je eentje. Per persoon zijn er dus trainingen vanaf €10 tot €25 per keer. Bij een trainingsfrequentie van gemiddeld 1x in de 2 weken, ben je op jaarbasis dus €260 tot €650 kwijt. 


Tas en Beschermhoes (Eenmalige aankoop)

Om de levensduur van je racket te kunnen verhogen, kan je gebruik maken van een beschermhoes en een tas. Een beschermhoes kost ongeveer €10 en een padeltas varieert van €35 tot ongeveer €100.


Alles op een rijtje

Lidmaatschap: €150-300

Racket: €0-100 tot €200+

Ballen: €5 tot €8 per blik (€30-48 per jaar afhankelijk van speelfrequentie)

Grips: €5

Trainingen: €260-650

Tas en beschermhoes: €35-100 en €10


Zo goedkoop mogelijk spelen

Als je niet veel wil uitgeven voor padellen, is de goedkoopste optie een lidmaatschap van +/- €175, een racket van €40, ballen voor hooguit €30 per jaar en nieuwe grips voor €5 per jaar. Wel raden we dan aan om een goedkope tas van +/- €40 en een beschermhoes van €10 eenmalig aan te schaffen. Je eerste jaar padel gaat dus ongeveer beginnen bij €300 en zal daarna €250 of minder kunnen worden afhankelijk van ja speelfrequentie en zuinigheid op je racket.