Informatie padelbanen bouwen

Helpt het je sport- of tennisclub?

Of je nu een bestaande sportfaciliteit of tennisclub heeft, als je doel is om meer mensen binnen te krijgen, zal het vrijwel zeker helpen! De cijfers verrassen meestal de meeste clubs, en je krijgt ongeveer 180-200 spelers per week per padelbaan, mits je de banen goed verhuurt. Maar als je de beste kans op succes wilt hebben bij het bouwen van padelbanen, zijn hier een paar overwegingen:

Locatie

Dit is een cruciale beslissing, zowel qua plaatsing van de banen in je club als qua richting/ruimte die ze hebben. Als je slechts één padelbaan achterin de club plaatst, waar niemand het kan zien, is het logisch dat het moeilijker is om deze druk bezet te krijgen. Padel is een sociale sport, dus de beste plek is binnen het zicht van het café/clubhuis. Spelers brengen hun vrienden mee, families spelen vaak samen, dus het zal de club ten goede komen om het op die locatie te hebben.

Wat betreft de richting van de padelbaan, is een noord-zuid oriëntatie nog belangrijker dan voor tennisbanen, vanwege het feit dat de achterwanden van glas zijn. Je kunt weliswaar een doek aan de achterkant plaatsen, zoals bij tennis, maar dat doet het doel van een glazen baan teniet. We raden ook aan om het niet aan de parkeerplaats te plaatsen. Er is niets erger dan spelen en proberen de bal te zien met honderden zonreflecties die van achteren op de baan schijnen.

Geef indien mogelijk ruimte rond je baan. Voor officiële toernooien is 2 meter tussen de banen ideaal, maar zelfs als je die toernooien niet organiseert, is het een goede ruimte voor mensen om hun uitrusting te hebben en van kant te wisselen, etc.

Als extra opmerking kun je eigenlijk netten krijgen die over de bovenkant van het hek gaan en voorkomen dat ballen eruit gaan. We raden dit aan als jouw club aan de rand ligt of naast een café/parkeerplaats, etc. De baanfabrikant kan dit in de meeste gevallen verstrekken als je erom vraagt.

Omgeving

Dit speelt een rol bij het beslissen of je de baan wilt overdekken, welke verf je gebruikt, het type gras, etc. Als je klimaat regenachtig is, is het logisch om een overkapping te hebben (het glas is erg moeilijk om mee te spelen als het nat is). Tegenwoordig zijn er luifels of bubbels die over de banen geplaatst kunnen worden, waar we het in het volgende gedeelte over zullen hebben.

Als je dicht bij de zee bent, zorg er dan voor dat je een laag beschermende verf aanbrengt, anders zullen de metalen en bouten snel corroderen.

Binnenstructuur

Als je in een omgeving bent waar je een luifel of overkapping nodig heeft, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. De luifel moet de breedte en lengte van de baan enkele meters overlappen (of zijwanden hebben), omdat er anders nog steeds regen op de baan kan komen als deze dezelfde afmetingen heeft als de baan zelf. Als de overkapping alleen van boven is, is het wenselijk dat de baan een noord-zuid oriëntatie heeft vanwege het licht bij zonsondergang. Als de baan volledig overdekt is, is dit niet relevant.

De hoogte kan variëren, maar we raden een minimumhoogte van 9 meter aan, en als het 11/12 meter kan zijn, is dat nog beter. De banen moeten onder het dak worden geplaatst, zodat ze aan beide zijden gelijk zijn, zonder dat de ene kant van de baan afloopt naar de rand van de overkapping, terwijl de andere kant voldoende ruimte heeft.

In de meeste gevallen waar het weer een probleem is, kan de overkapping 4-5 extra speelmaanden bieden en is het zeker de moeite waard.

Soorten padelbanen

Er zijn verschillende modellen banen en tal van bedrijven die ze tegenwoordig produceren. Laten we er een paar bespreken:

Betonnen banen

Dit is hoe alle banen vroeger werden gebouwd, met betonnen achter- en zijkanten en netten langs de zijkant. Het voldoet aan de eisen, en het oppervlak van beton heeft minder vochtigheid, wat een voordeel is. Maar je krijgt niet dezelfde energieoverdracht bij de rebound als bij andere versies van glazen banen. Het grote probleem voor clubs met betonnen banen is het zicht, omdat je alleen door het hek aan de zijkant kunt kijken.

Standaardbanen

Dit is het basismodel van een baan dat metalen steunen heeft tussen elke glasplaat rondom de baan. Vaak is het glas bij dit type baan 10 mm dik (in tegenstelling tot 12 mm). Deze baan speelt precies hetzelfde als andere versies van glazen banen, maar het zicht wordt iets onderbroken door de steunen.

Panoramabanen

Dit model heeft geen steunen langs de achterwand van glas voor beter zicht. De glasplaten worden op hun plaats gehouden door de metalen structuur. Er zijn verschillende soorten "deluxe", "special edition" en "super duper" panoramabanen met verschillende esthetische structuren, maar de principes zijn hetzelfde: beter zicht.

Enkelspelbanen

Er zijn enkelspelbanen beschikbaar en sommige clubs overwegen ze. Ik zou ze alleen aanbevelen als de club helemaal vol is en je geen ruimte heeft om een baan op volledige grootte te bouwen. Mogelijk kunt je er wat trainingen of jeugduren op organiseren, maar ik betwijfel of ze ooit zo populair zullen zijn als de dubbelspelbanen, aangezien padel gebaseerd is op sociaal contact!

Kosten van padelbanen

Er zijn tegenwoordig veel bedrijven die banen produceren, en ze zijn ook in verschillende landen te vinden. Het is vrij eenvoudig om contact met hen op te nemen via sociale media of een website. Er zijn ook tal van "tussenpersonen" die je kunnen helpen bij het verkrijgen van offertes van deze bedrijven als je hier moeite mee heeft. Het is zeker de moeite waard om meerdere offertes op te vragen, omdat ik verschillen heb gezien tot wel €20.000 voor bijna dezelfde baan. Veel offertes uit Spanje (of de meeste landen) kunnen inclusief verzending en installatie zijn, maar wellicht niet de kosten voor een kraan of lokale heffingen bevatten. Lees zeker de kleine lettertjes om te weten wat er precies gedekt is.

Nog een reden om meer dan één baan te bestellen is dat het vaak iets goedkoper kan zijn bij verzending, omdat veel bedrijven 2 banen in dezelfde container kunnen meenemen. Veel clubs worden afgeschrikt door een dure offerte, maar als je er 2 of 3 bestelt, zul je merken dat de kosten niet zo hoog zijn - zelfs voor kwaliteit (wat we boven het kiezen voor de goedkoopste optie aanbevelen).

Fundering

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een goede fundering is! We hebben veel clubs gezien die banen op "vlakke oppervlakken" hebben geplaatst, om vervolgens problemen te ondervinden met uitlijning en opkomend gras, enz. Alle baanfabrikanten verstrekken specificaties voor de fundering, maar dit is geen gebied om te proberen een shortcut te nemen. Het is niet altijd zo eenvoudig als het direct op een tennisbaan plaatsen van een baan. Raadpleeg de baanfabrikant voordat je de banen bestelt om er zeker van te zijn dat jouw aannemer weet wat hij doet als het gaat om de basis.

Aantal padelbanen

We hebben hier al over gesproken in een eerdere blogpost, die je hier kunt vinden. Maar het heeft geen zin om slechts 1 of zelfs 2 banen te plaatsen. Vanuit een sportontwikkelingsperspectief zou je beperkt zijn, omdat een coach de helft van jouw beschikbare uren bezet, en er is niet genoeg ruimte voor het organiseren van echte toernooien. Dit is nog los van de kosten van de bouw, die veel sneller gedekt zullen worden met meer banen. Bijna elke club die slechts 1 of 2 banen heeft geplaatst, heeft er spijt van dat ze niet meteen meer hebben geplaatst, en de meeste proberen nu toestemming te krijgen voor meer! Persoonlijk zou ik streven naar 6+ banen als je zich in een middelgrote tot grote stad in Europa bevindt (exclusief Spanje, waar de concurrentie hevig is en 6 banen als een warming-up gebied wordt beschouwd!).

Plan je lancering

Dit klinkt misschien als een vanzelfsprekend onderdeel van het bouwen van de baan en het meest aangename aspect om over na te denken. Maar dit zal cruciaal zijn, vooral als je bouwt in een gebied dat relatief nieuw is voor padel en waar je nog geen bestaande padelgemeenschap heeft. Neem de tijd om een goede coach te vinden die evenementen kan beheren en lessen kan geven... en het zal tijd kosten, want padelcoaches zijn niet gemakkelijk te vinden. Een tenniscoach die een beetje padel doet, is niet hetzelfde. Zorg ervoor dat jouw boekingssystemen van tevoren zijn opgezet en dat jouw personeel is getraind, want wanneer padel momentum krijgt in de club, zul je een golf van interesse ervaren. En tot slot, maar zeker niet het minst belangrijk, plan jouw sociale media en doelstellingen voor de club.

Kortom, het toevoegen van padelbanen aan jouw sport- of tennisclub kan aanzienlijke voordelen opleveren. Het vereist echter zorgvuldige overweging van factoren zoals locatie, baanoriëntatie, ruimteverdeling, omgevingsomstandigheden, binnenstructuur, baantypes, kosten, fundering en het aantal banen voor een succesvolle implementatie. Door je lancering effectief te plannen en te investeren in de benodigde middelen, kun je meer spelers aantrekken, de clubsfeer verbeteren en een bloeiende padel gemeenschap binnen jouw club creëren.

padelbanen bouwen