Materialen Padel Rackets

Materialen padel rackets, Hoe zit het nou precies? 

We krijgen veel vragen over alle verschillende materialen die worden gebruikt bij het maken van padel rackets. De verschillende grondstoffen hebben effect op de volgende factoren: speelstijl, duurzaamheid, wendbaarheid, gewicht en hoe het racket aan voelt wanneer je een bal slaat. 

Het blad van een padel racket bestaat zo een beetje uit twee delen: de buitenkant van het blad ook wel het 'frame' genoemd en de binnenkant ook wel de 'core' genoemd . Het frame bestaat meestal uit meerdere materialen, om daarmee de goede eigenschappen van meerdere materialen in het racket naar voren te laten komen.  

In deze blog gaan we langs alle verschillende materialen en wat ze eventueel voor jouw speelstijl kunnen betekenen. 

Het blad van het padel racket:

Glasvezel 

In het engels ook wel 'Glassfiber' genoemd. Glasvezel is iets zachter, lichter en goedkoper in vergelijking met Carbon. Hoe meer glasvezel er wordt gebruikt in het racket des te zachter het racket is en hoe sneller die stuk zal gaan omdat het vrij elastisch spul is. Doordat het racket zo elastisch ervaar je wel meer 'trampoline effect'. Wat eigenlijk betekent wanneer je de bal in de 'sweetspot' van het racket raakt, de bal als het ware door een trampoline wordt afgevuurd. En kun je soms dus meer power ervaren. Vaak wordt glasvezel wel met carbon gecombineerd. 

Carbon

Carbon is misschien wel het meest gebruikte materiaal in de padel rackets. Het is duurder dan glasvezel maar tegelijkertijd is het ook een licht en duurzaam materiaal. Een racket wordt eigenlijk nooit uit 100% carbon gemaakt. Je hebt namelijk verschillende soorten carbon zoals 3k, 12k, of 18k. De 'K' zegt iets over de dichtheid van het carbon oftewel het aantal carbondraadjes in 1 vezel. Bij 3k is dat 3000 draadjes in 1 vezel, bij 12k is het 12000 draadjes in 1 vezel en bij 18k is het 18000 draadjes in 1 vezel. Dus hoe hoger het aantal draadjes per vezel hoe meer carbon er in het racket is. En hoe harder het racket eigenlijk wordt. Naast het feit dat je dat ook daadwerkelijk kunt voelen dat het racket wat harder aanvoelt zijn deze rackets ook een stuk sterker en gaan ze langer mee. 


Vaak zie je ook dat ze meerdere lagen carbon in het racket stoppen. 

Er wordt ook gesuggereerd dat hoe hoger de dichtheid van carrbon in het blad hoe meer power ze mee geven aan de bal. Wij van PadelCasa vinden dat dit niet persee altijd zo hoeft te zijn. Wij vinden dat de balans en het gewicht van het racket veel meer invloed heeft op power dan de dichtheid van het Carbon.

Grafeen


In het engels ook wel 'Graphene' genoemd. Grafeen is een soort carbon. Het is een van de dunste, lichtste en sterkste materialen die bestaan. Rackets van graphene zijn erg hard waardoor het racket wat stijver aanvoelt. Graphene is ontzettend duur en moeilijk te verwerken. 

Grafiet


In het engels ook wel 'graphite' genoemd is gemaakt van koolstof. Het kan bestaan uit verschillende diktes en variaties. Daarnaast is het ook een erg licht materiaal. Om het blad stugger te maken wordt graphite vaak gebruikt in combinatie met Glasvezel. Het is wel een materiaal dat vrij snel kan breken. In de nieuwste padel rackets wordt grafiet eigenlijk niet meer gebruikt. 


Aluminiumvezel


In het engels ook wel 'Aluminium fiber' of 'alufiber' genoemd. 
Aluminiumvezel zit qua hardheid tussen glasvezel en carbon in. Rackets met aluminiumvezel maken bij het slaan van de bal een soort metaalachtig geluid. In 9 van de 10 gevallen is het zo dat bij padel rackets aluminiumvezel altijd wordt gecombineerd met andere materialen. De mate van duurzaamheid hangt dan ook af van het andere materiaal omdat het aluminiumvezel op zich zelf niet zo duurzaam is. Meestal wordt aluminium vezel gemixt met carbon, waardoor in het racket een zowel power als controle bevat.

 
Titanium


In het engels ook 'Titanium' genoemd. Titanium is is een ontzettend licht en super hard metaal, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt in vliegtuigen. Het is dan ook een mega duurzaam materiaal. In padel rackets zit soms ook titanium-poeder wat is gemengd met verf. Hierdoor ontstaat het 'titanate', wat vaak wordt verwerkt in rackets met “titanium”. Rackets van titanium zijn ontzettend hard en stijf. En dat zul je ook voelen wanneer je een bal slaat. Titanium wordt eigenlijk nog maar weinig gebruikt in nieuwe padel rackets.

Kevlar


Kevlar is misschien wel een van de sterkste materialen en het is ook nog eens mega duurzaam. Het is dan ook erg stug en duur. In sommige rackets wordt kevlar gebruikt om het racket te sterker te maken. Kevlar is moeilijk te bewerken en daarom zijn er maar weinig merken die dit materiaal gebruiken, zoals: Dunlop, Cork en Carti. Kevlar geeft mega veel power én controle aan het racket mee. Kevlar is echter niet zo elastisch. Dus bij langzamere verdedigende slagen komt de bal minder hard van het racket af. 

Het binnenkant of ook wel core van het padel racket:

De eerste padel rackets bestonden uit EVA rubber en hout. Royal Padel was 1 van de eerste merken die hebben gezorgd dat de rackets eruit zien zoals we ze vandaag de dag mogen aanschouwen. Dit houten rackets waren erg hard. Die de trillingen niet goed konden absorberen. Dat veroorzaakte veel blessures. 

Tegenwoordig zijn er veel meer type materialen voor de binnenkant van het racket. De meeste padel rackets bevatten EVA rubber. EVA rubber heeft ontzettend veel varianten. Zo kun je vaak aan de binnenkant zien of het zwarte of witte eva is. De witte is over algemeen wat zachter en de zwarte is wat harder. Ook is er een verschil te zien of het een rubber of schuim variant is. Als je naar de gaten in het racketblad kijkt en deze helemaal glad zijn, dan is de binnenkant van rubber, als ze van een wat grover materiaal blijken te zijn, dan is het een foam.

EVA rubber


Binnen EVA Rubber zijn er verschillende samenstellingen, met elk andere eigenschappen. Zachtere samenstellingen zorgen ervoor dat als de ballen minder snelheid hebben dat je dan eigenlijk weinig hoeft te doen om de bal weer naar de overkant te brengen. Zachtere rackets hebben wel minder power bij ballen op hogere snelheden. Dat komt omdat ballen harder gaan als alle energie in de snelheid van de bal gaat, in de plaats van dat het racket een deel van de energie absorbeert. Rackets met een rubberen binnenkant zijn vrijwel altijd harder dan rackets waar de binnenkant gemaakt is van Foam.

Omdat rackets van EVA Rubber harder zijn, trilt het racket mee bij slagen. Een groot voordeel is weer dat hardere rackets langer meegaan dan de zachtere foam-varianten. 

Foam


Rackets met een core van foam absorberen trillingen goed. Het nadeel is dat de rackets minder lang meegaan. Foam in de binnenkant van een racket zorgt voor meer power in verdedigend spel vanuit het achterveld. Rackets van foam zijn geschikt voor spelers met een verdedigende of allround speelstijl, die de voorkeur hebben voor een zachter racket (blessuregevoelige spelers). Daarnaast zijn rackets van foam geschikt voor beginnende padel spelers.