Padel Fitness: Wordt beter en voorkom blessures

Padel Fitness: Wordt beter en voorkom blessures

Bij veel sporten ligt de vreugde in het spelen zelf. Dit blijft waar totdat we geblesseerd raken en gedwongen worden aan de zijlijn te staan. De meeste recreatieve sporters beginnen pas met Padel fitness trainingen, of het nu om krachttraining of flexibiliteitsoefeningen gaat, nadat ze geblesseerd zijn geraakt. Ondanks dat niemand van blessures houdt, kunnen ze wel degelijk voorkomen in onze sportcarrière.

Dit artikel richt zich op de fitnessbehoeften voor padel. Toekomstige artikelen gaan dieper in op elk aspect, maar hier krijg je een overzicht. Een fitnessroutine naast je padeltraining vermindert niet alleen de kans op blessures maar versterkt en verbetert ook je spel.

Wat is Padel Fitness? Elke sport heeft specifieke fysieke eisen. Bij padel zijn snelle bewegingen en reflexen nodig. Denk aan voor- en achteruit bewegen, zijwaarts verplaatsen, buigen, draaien en strekken. Professionele spelers op de Wereld Padel Tour hebben toegang tot experts voor hun training, maar recreatieve spelers moeten zich concentreren op de essentie.

Flexibiliteit Voor dynamische bewegingen in padel is flexibiliteit rond de gewrichten cruciaal. Een flexibele speler kan zich gemakkelijker en veiliger bewegen. Yoga kan bijvoorbeeld bijdragen aan deze flexibiliteit, vooral rond de knieën, enkels, onderrug en schouders.

Kracht Krachttraining verbetert de spiersterkte, wat essentieel is voor padel. Oefeningen zoals lichaamsgewicht lunges kunnen helpen bij het buigen en strekken. Specifieke oefeningen voor de schouders kunnen blessures voorkomen.

Balans Balans komt vooral uit onze core en billen, die onze heupen en ruggengraat stabiliseren. Oefeningen gericht op deze gebieden, zoals planken en zijplanken, verbeteren je prestaties op het veld.

Behendigheid Topspelers vertonen verbazingwekkende snelheid en voetenwerk. Dit is het resultaat van specifieke trainingen zoals ladder drills en reactieoefeningen. Ook recreatieve spelers kunnen hiervan profiteren.

Preventie Zie je Padel Fitness als een vorm van preventie. Het regelmatig uitvoeren van de juiste oefeningen voorkomt de noodzaak van revalidatie.

Hoe nu verder? Een goede warming-up en cooldown zijn essentieel. Overweeg ook twee korte Padel Fitness sessies per week. Als je al aan yoga of circuittraining doet, ben je wellicht al goed op weg. Continuïteit en regelmaat zijn de sleutels tot langdurige fitheid.