Padelzijdes en hoe te kiezen?

Padel wordt altijd in dubbelspel gespeeld, dus het kiezen van een zijde is een vroege beslissing die je met je partner moet nemen (bij voorkeur voordat je op de baan komt). Er zijn verschillende kenmerken voor elke zijde, die ook kunnen veranderen als jij en je partner linkshandig of rechtshandig zijn. Omdat linkshandigen in de minderheid zijn, spelen ze bijna altijd op de voorkeurspositie aan de rechterkant van de baan. Dit betekent dat ballen in het midden van de baan hun forehand- of smash-zijde zijn.

Rechtshandigen, als de meerderheid, moeten bepalen aan welke zijde ze moeten spelen. Hier zijn de opties voor de verschillende zijdes:

Rechterzijde Spelers
Aan de rechterzijde van de baan zijn meestal constanter en hun taak is om het punt op te zetten voor de speler aan de linkerkant om af te maken. Dit is de traditionele kijk, maar naarmate het speelniveau verbetert, kunnen spelers het spel vanuit beide zijdes dicteren. Er zijn veel voorbeelden van beide.

Linkerzijde Spelers
Aan de linkerzijde zijn meestal agressiever en atletischer, omdat het hun verantwoordelijkheid is om de lobs die in het midden van de baan terechtkomen te dekken. Het is veel voordeliger voor de speler aan de linkerzijde om een bandeja te slaan dan voor de speler aan de rechterzijde om een hoge backhand-volley te spelen. Een van de grootste fouten die beginners maken, is om te snel een zijde te kiezen in hun padelreis. Ik zie regelmatig beginners erop staan dat ze een bepaalde zijde spelen, terwijl ze nog niet genoeg ervaring hebben om het spel te begrijpen. Door aan één zijde te spelen, krijg je een veel beter begrip van hoe je aan de andere zijde moet spelen. Zelfs als je aan de linkerzijde wilt spelen, is het de moeite waard om de rechterzijde te ervaren, zodat je weet waar je partner naar op zoek is. Zelfs de topspelers wisselen van zijde, afhankelijk van met wie ze spelen, dus voel je niet verplicht om aan één zijde vast te houden. Het is belangrijker dat het duo leert om samen te bewegen!

Conclusie: Kies NIET te vroeg je zijde, doe voldoende ervaring op aan beide zijdes voordat je een keuze maakt!

Padelzijdes en hoe te kiezen?