Qatar Verenigt de WPT & Premier Padel

Qatar Verenigt de WPT & Premier Padel 

In een baanbrekende zet die belooft de wereld van padel te hervormen, heeft Qatar Sports Investments (QSI), de eigenaar van Paris Saint-Germain, een deal gesloten om de World Padel Tour (WPT) te verwerven en een nieuwe wereldwijde padeltour op te richten.

Deze ontwikkeling onderstreept de groeiende invloed van de Golfstaten in de internationale sportarena. Het markeert ook een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van padel, een van 's werelds snelstgroeiende sporten.

We leggen uit waarom dit een enorm moment is voor padel, hoe de WPT zich zal ontwikkelen, en of we ons zorgen moeten maken...

Een Nieuw Tijdperk voor Padel

De aankoop van de WPT door van Damm, de eigenaar van Setpoint Events verantwoordelijk voor de organisatie van de tour, legt de basis voor een nieuwe wereldwijde Premier Padel tour, die binnenkort haar debuut zal maken. Hoewel de financiële details van de deal nog niet zijn bekendgemaakt, verwachten ingewijden dat alle details binnenkort bekend zullen worden gemaakt.

Na deze historische overeenkomst uit Qatar zullen Premier Padel en WPT samensmelten tot een enkele, coherente wereldwijde professionele padeltour, toepasselijk genaamd 'Premier Padel'. De nieuwe tour zal onder toezicht staan van de International Padel Federation (FIP). De afronding van deze overeenkomst weerspiegelt maandenlange onderhandelingen tussen de betrokken partijen. De definitieve goedkeuring van de overeenkomst is afhankelijk van gebruikelijke regelgevende goedkeuringen.

Voor de rest van 2023 zullen zowel WPT als Premier Padel als afzonderlijke entiteiten blijven opereren zoals gepland. De consolidatie van deze competities tot een verenigde wereldwijde Premier Padel-tour, onder toezicht van FIP, staat gepland voor 2024.

World Padel Tour: Een Decennium van succes

Opgericht in 2013 vierde de World Padel Tour onlangs haar tiende verjaardag. De WPT heeft consequent de titel van de voornaamste tour in de sport gehouden. In de loop der jaren heeft het meer dan 26 heren- en damestoernooien georganiseerd in 14 landen. Het heeft ook een indrukwekkende lijst van 17 wereldwijde sponsors gehad.

Met televisierechten die zich uitstrekken tot meer dan 150 landen en een socialemediavolgersschare die bijna de 4 miljoen bereikt, heeft de WPT een belangrijke rol gespeeld bij het stimuleren van de wereldwijde populariteit van padel.

Premier Padel: Een Bizarre Opkomst

Pas vorig jaar gelanceerd in 2022, is Premier Padel snel opgekomen als een van de meest dynamische tours in de wereld van de sport. Binnen haar eerste jaar trok het meer dan 500 spelers van over de hele wereld aan, met toernooien op iconische locaties zoals Stade Roland-Garros in Parijs. De opmerkelijke opkomst van Premier Padel wordt verder onderstreept door meerjarige uitzendovereenkomsten die meer dan 180 landen beslaan en meer dan 150 miljoen huishoudens bereiken.

Het seizoen 2022 van Premier Padel alleen al trok een verbazingwekkende 22,7 miljoen views op YouTube. In maart van dit jaar voegden meer dan 110 toonaangevende professionele vrouwelijke spelers zich bij de gelederen van Premier Padel, waarmee het haar status als een tour om in de gaten te houden, bevestigde.

QSI: Een Kracht in de Sportwereld

De overname van WPT door Qatar Sports Investments is een gedurfde verklaring van haar sportieve ambities. Deze zet volgt op het succesvolle organiseren van het WK voetbal voor mannen door de staat het voorgaande jaar en voegt zich bij de diverse portfolio van QSI, waaronder het eigendom van Paris Saint-Germain en een substantieel belang in de Portugese voetbalclub Sporting Braga.

Deze inspanningen benadrukken de toewijding van Qatar om een prominente speler te worden op het wereldtoneel van de sport. Bovendien onthulde de voorzitter van de Association of Tennis Professionals onlangs discussies met het Public Investment Fund (PIF) van QSI over mogelijke investeringen in herentennis. Dit duidt op de groeiende invloed van de Golfstaten in verschillende sporten en haar toewijding om significante bijdragen te leveren aan de wereld van de atletiek.

Het 'Sportswashing' Debat 

Hoewel de Golfstaten haar sportinvesteringen indruk hebben gemaakt in de internationale sportwereld, hebben ze ook kritiek gekregen voor hun rol in "sportswashing", een term die wordt gebruikt om pogingen te beschrijven om de aandacht af te leiden van zorgen over de mensenrechten. Deze zorgen benadrukken het belang van het houden van sportorganisaties en investeerders verantwoordelijk voor hun acties, ervoor zorgend dat sport een middel blijft voor positieve verandering en inclusiviteit.

Tot slot vertegenwoordigt de overname van de World Padel Tour door Qatar Sports Investments en de daaropvolgende oprichting van de Premier Padel tour een transformerend moment voor padelliefhebbers over de hele wereld. Deze fusie belooft de sport naar nieuwe hoogten te tillen, met meer mogelijkheden voor spelers en fans om deel te nemen aan dit spannende en snelgroeiende spel.

Terwijl de Golfstaten haar stempel blijft drukken in de sportwereld, is het van groot belang om een kritisch oog te houden op de bredere implicaties en verantwoordelijkheden die gepaard gaan met dergelijke investeringen, ervoor zorgend dat de kracht van sport een positieve kracht blijft op het wereldtoneel.

Wat denk jij?
Is de fusie van de WPT en Premier Padel een goede zet voor padel? 

World Padel tour en premier Padel fusie