Regels return padel

Essentiële Regels voor Padel-Returns

We krijgen veel vragen over positionering en regels voor de return van de service. Daarom gaan we in deze video – die bij dit artikel hoort – dieper in op de onmisbare regels voor padel-returns die elke padelspeler moet kennen.

Bereid je voor om je spel te verbeteren terwijl we zowel de basisregels van padel behandelen als de verrassende, vaak over het hoofd geziene, overtredingen die je mogelijk op de baan hinderen. Na veel samengewerkt te hebben met recreatieve spelers, hebben we alle mogelijke service-returnscenario's gezien. In deze video en dit artikel geven we je enkele padel-returnregels die je moet volgen. Misschien realiseer je je niet eens dat je deze regels overtreedt! We gaan beginnen met de meest basale regels tot aan enkele van de extremere dingen die we daadwerkelijk op de baan hebben gezien.

Kies Padel Returnzijden Een van de eerste regels gaat over het kiezen van een kant voor de return. De regel is dat je als returner gedurende de hele set aan die kant blijft. Het is niet zoals de service waarbij je van kant kunt wisselen. Bij het returnen moet je gedurende de hele set vanaf je gekozen positie aan de ene kant returnen, terwijl je partner aan de andere kant staat. Maar bij de start van de volgende set kun je besluiten om van kant te wisselen met je partner als je dat wilt.

Padel Stuitregels Als het gaat om het aantal keren dat de bal mag stuiteren bij het returneren van een service, is slechts één stuit toegestaan. Je mag niet naar voren komen en de bal volleyen, voor of achter de lijn, want dan verlies je direct het punt. Als de bal twee keer in de servicebox stuitert, wordt dit beschouwd als een ace en wint de server direct het punt. Zelfs als de bal na de 2e stuit het hek raakt, wordt dit nog steeds beschouwd als een ace en een punt gewonnen door de server.

Wie Roept De Bal In Of Uit? Bij het beoordelen of een service in of uit is, kunnen zowel jij als je partner de bal roepen. Als deze op de lijn stuitert, wordt deze als 'in' beschouwd, maar als deze het kleine stukje van de lijn raakt dat uitsteekt achter de servicelijn, zoals getoond in de video, dan is dat 'uit'. Als de bal enig deel van het hek raakt, wordt dit beschouwd als een fout en kan door beide spelers worden geroepen.

Bij meningsverschillen over de beslissing, als het serverende paar stellig is dat de bal in was, spelen de spelers meestal opnieuw de service.

Over de positie van de returner: in de video zie je Sandy in de servicebox staan om de service te ontvangen en dat is volledig toegestaan. Je mag binnen de servicelijn beginnen als je wilt, maar dat wordt afgeraden omdat het vanaf daar erg moeilijk wordt om een goede service te verdedigen.

Wat betreft de positie van je partner: hij of zij mag ook overal binnen de grenzen van de baan staan, maar we raden aan om in lijn met de returner te staan.

Over de let-service – een service die het net raakt en in de servicebox stuitert en daarna nog een keer stuitert of het glas raakt – deze kan door elk van de vier spelers op de baan worden geroepen en er is geen limiet aan hoe vaak dit kan gebeuren. Het kan vijf of zes keer achter elkaar gebeuren en je blijft de service herhalen tot er een succesvolle service of een fout is. Een variant van de let-service is als deze het net raakt en uit de deur stuitert. Dit wordt nog steeds beschouwd als een let als extern spel is toegestaan en een fout als dat niet is toegestaan.