Hoe speel je padel? Alle spelregels op een rijtje

Padel is een dubbelspel dat bijna altijd met twee tegen twee wordt gespeeld. Je speelt met een padel racket en met padel ballen. In wedstrijdvorm speel je tot twee gewonnen sets, waarbij de puntentelling van tennis gehanteerd wordt. 

De service

De bal moet onderhands, met een stuiter, geserveerd worden. Bij de stuiter mag de bal niet hoger dan de middel (navel) geslagen worden. Bij het spelen van de service moet de speler achter de servicelijn staan en ook de bal achter de servicelijn stuiteren. De bal moet vervolgens zonder het net te raken in het diagonale servicevak van de tegenstander stuiten. Na de stuiter mag de bal het hek niet raken (uit). Wel mag de bal het glas raken. De tegenstander mag zelf bepalen om de bal voor of na het raken van het glas te retourneren. Na het succesvol retourneren van de service, vervallen de lijnen en maak je gebruik van het hele speelveld. Wanneer de bal bij de service het net aanraakt - en daarna wel in het servicevak belandt en niet na de stuiter het hek aanraakt - mag de service opnieuw gespeeld worden. 

Spelverloop

Tijdens de rally mag de bal maar één keer de grond raken aan jouw kant. Je hoeft de bal niet te laten stuiteren, dan speel je een volley. Als jij de bal direct (zonder stuiter) tegen het hekwerk of tegen de glaswand aan de zijde van de tegenstander speelt, is de bal uit. Nadat de bal heeft gestuiterd, mag deze wel tegen het hek of tegen het glas stuiteren voordat de tegenstander de bal terugspeelt. Bij het slaan van een bal naar de overkant mag je wel gebruikmaken van jouw eigen wanden. Je slaat de bal dan tegen jouw eigen glas aan, om de bal vervolgens aan de overkant van het net te krijgen. Dit gaat door tot een bal twee keer stuitert op één speelhelft of een speler op een andere manier de regels overtreedt.

Score

Als je bekend bent met tennis, dan valt in dit stukje weinig te leren. De score is namelijk hetzelfde. Het verloop van de score is 15, 30, 40 en game. Bij 40-40 (ook wel 'deuce') moeten twee opeenvolgende punten gewonnen worden om de game naar je toe te trekken. Bij zes games win je een set. Hierbij geldt dan wel dat er met twee games verschil gewonnen moet worden. Bij 5-5 moeten er dus nog minimaal twee games gespeeld worden. Bij 6-6 speel je een tiebreak. Deze telt tot zeven punten, ook met twee punten verschil om te winnen. Wanneer je twee sets gewonnen hebt, win je de wedstrijd. Vaak wordt er, wanneer beide teams één set hebben, een super tiebreak gespeeld in plaats van een derde set. Deze telt dan tot de tien punten, weer met twee punten verschil om te winnen.

Bekijk onderstaande video voor de spelregels van padel.