Spelregels padel die je MOET weten

Spelregels van padel die je moet weten

Opstelling Padel

wordt gespeeld met 4 spelers. 2 aan elke kant van het net, waarvan 1 links en 1 rechts. De puntentelling De puntentelling van padel werkt hetzelfde als die van tennis. 15-0, 30-0, 40-0, game. De enige uitzondering hierop is bij een 40-40 gelijke stand. Dat wordt ook wel ‘deuce’ genoemd. Bij een deuce is het eerstvolgende punt ‘voordeel’ en dan pas game. Wanneer je bij een voordeel voor jou een punt tegen krijgt is het weer ‘deuce’. Je moet dus twee punten op rij winnen in een deuce om de game te winnen. Dit is de originele manier, tegenwoordig wordt er ook steeds vaker ‘Golden point’ gespeeld en dat betekent dat op 40-40 gelijke stand nog maar één winnend punt wordt gespeeld. Wie dat punt wint, wint de game.

Stuiteren van de bal

Stuitert de bal niet op de grond in het veld, dus komt deze in 1 keer tegen de glaswand of het hekwerk? UIT!
Ook wanneer de bal tweemaal gestuiterd heeft is het een punt. Tijdens het punt mag je wel de bal in 1 keer uit de lucht slaan (volley).

Gebruik van eigen glaswand

Je mag de bal terugspelen via je eigen glaswand (zowel zijwand als achterwand). Het hekwerk mag niet gebruikt worden om de bal terug te spelen. Starten van een punt Je start het punt met een serve. Je hebt 2 pogingen hiervoor per punt.

Hieraan zitten de volgende vereisten:

- De bal moet stuiteren (achter de servicelijn) voordat deze gespeeld wordt.
- De bal moet onder de heup gespeeld worden. Zo niet is de service fout geslagen.
- De service wordt altijd in het diagonale servicevak gespeeld en moet daar stuiteren voordat deze teruggespeeld mag worden.
- Stuitert de bal eerst op de grond en dan tegen het hekwerk? UIT!
- Stuitert de bal eerst op de grond en dan tegen de glaswand? IN!
- Raakt de bal eerst de netband dan de grond en dan het hekwerk? UIT!
- Raakt de bal eerst de netband dan de grond en dan de glaswand? SERVICE OPNIEUW!
- Raakt de bal eerst de netband dan de grond 2 keer? SERVICE OPNIEUW!

Positie tijdens de serve

Serveert je tegenstander, sta je beide achterin in het veld tussen de baseline en het glaswerk in. Serveer je zelf, staat je partner bij het net. Dit is omdat je zo snel mogelijk met z’n tweeën in netpositie wil staan.

Het net

Aan het net gelden de volgende regels: Je racket mag niet over het net heen. De uitzondering op deze regel is wanneer de bal eerst op je eigen helft gestuiterd heeft. Je mag het net te allen tijden niet raken. Dit geldt voor zowel het net zelf als de netpalen.

Buiten het veld spelen

Je mag buiten het veld rennen om de bal terug te spelen naar de tegenstander. Het is alleen niet legaal om jezelf te bevinden op de helft van de tegenstander. Daarnaast mag je ook de grond van de tegenstander niet aanraken met je lichaam en/of padel racket.

Scheidsrechter

In professionele wedstrijden (World Padel Tour) is er een scheidsrechter aanwezig. Hij of zij bepaalt of de bal in of uit is. In vriendschappelijke wedstrijden of wedstrijden op lager niveau, neem je deze rol samen met je tegenstanders op je. Is er discussie of de bal in of uit is, speel je een let. Je speelt dan het punt opnieuw.

 

spelregels padel