Wanneer is het toegestaan om over het net te slaan?

De regels rond het net kunnen als moeilijk worden gezien. Wanneer mag je over het net reiken? Wanneer mag je dat niet? Is het toegestaan om het net aan te raken en wanneer is het acceptabel om dit te doen? In dit artikel zullen we deze punten doornemen en uitleggen wanneer je deze handelingen wel of niet mag uitvoeren.

Reiken over het net
Je mag over het net reiken zolang je het net niet aanraakt en de bal al heeft gestuiterd op jouw helft van het veld. Dit geldt bijvoorbeeld als jouw tegenstander een dropshot met veel spin speelt en de bal terug stuitert naar hun eigen kant van het veld, of wanneer jouw tegenstander een krachtige smash speelt die terugkomt naar hun kant van het veld.

Je mag niet over het net reiken als de bal rechtstreeks van jouw tegenstander komt en nog niet gestuiterd heeft op jouw helft van het veld. Het is alleen toegestaan als de zwaai van de bal over het net gaat, maar het contactpunt moet aan jouw kant zijn.

Aanraken van het net
Zodra je een deel van het net aanraakt, verlies je het punt. Als je het net met je racket aanraakt nadat je een smash hebt gespeeld of met je voeten aanraakt, gaat het punt direct naar je tegenstander. Het aanraken van de netpaal is ook niet toegestaan.

Aanraken van het hek
Als de bal buiten het veld gaat en je probeert de bal te bereiken, mag je het hek aanraken aan jouw kant van het veld. Als je het hek van je tegenstander aanraakt, verlies je het punt. Je mag echter wel buiten het veld lopen en de bal spelen in het net van je tegenstander, zolang je geen deel van het veld aanraakt.

Extra regel
Een regel waar de meeste spelers niet van op de hoogte zijn, is dat als je een smash dicht bij het net slaat en de bal terugkomt naar jouw kant, je het net mag aanraken zodra de bal de lijn van de kant van je tegenstander naar jouw kant heeft overschreden. Deze regel geldt als je tegenstander de bal niet kon raken.

Soms is het moeilijk te zien of iemand het net heeft aangeraakt. Tijdens de World Padel Tour zijn er scheidsrechters en videoherhalingen om te helpen bij deze kwesties, maar bij de meeste wedstrijden zijn deze niet aanwezig. Het komt dus neer op sportiviteit in deze wedstrijden. Wees eerlijk en vertel je tegenstanders als je het net hebt aangeraakt. Als beide teams het niet eens kunnen worden, moet je een let spelen.