Wat is een goed padel racket?

Je kent het allemaal wel. Je padel racket is stuk of je wilt precies hetzelfde racket als Paquito hebben. Je gaat op zoek naar een nieuw racket, maar weet niet welk racket bij jouw past. Aan welke eisen een goed padel racket moet voldoen, vind je in dit artikel.

Vorm

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de vorm van het racket. De vorm van het racket valt ook terug te koppelen aan je speelstijl. Er zijn drie soorten vormen:

  • Rond: een rond padel racket past bij een beginnende padelspeler. Het ronde racket heeft een iets groter oppervlak, waardoor het makkelijker is om de bal goed te raken. Bij een rond racket heb je dus meer controle tijdens jouw spel. De balans van het racket zit tevens onder in het racket.
  • Druppel: een druppelvormig padel racket past bij zowel gevorderde als professionele padelspelers. De balans van het racket zit in het midden. Met een druppelvormig padelracket ervaar je een goede balans van power en controle.
  • Diamant: bij een diamantvormig padelracket zit de balans hoog in het racket. Hierdoor kun je de bal veel power meegeven. Een diamantvormig padel racket is geschikt voor gevorderde en professionele padelspelers.

Speelstijl

Het is ook goed om te kijken naar welke speelstijl je hanteert. Wanneer je een beginnende padelspeler bent en vooral plezier wilt hebben tijdens het spelen, past een rond padel racket het beste bij jou. Voor de meer ervaren spelers zit er vaker wel een verschil in speelstijl. Wanneer je een aanvallende speelstijl hebt, zul je eerder voor een diamantvormig racket kiezen. Deze spelers houden waarschijnlijk van smashen en een diamantvormig racket is dan een goede uitkomst. Heb je meer een all-round speelstijl, dan past een druppelvormig racket weer beter bij jou. De ene keer kies je voor controle en de andere keer weer voor een krachtige bal. Met een druppelvormig racket ervaar je een goede mix!

Gewicht

De meeste padel rackets zullen niet zwaarder zijn dan 400 gram. Padel rackets zijn bewust licht gehouden, zodat je geen last krijgt van je pols of arm bij het slaan. Hier zit niet per se een verschil in voor een rond, druppelvormig of diamantvormig padel racket. Dit ervaar je het beste door verschillende rackets te testen. Zo ervaar je of een licht racket misschien beter bij je past dan een zwaarder racket.

Materiaal

Het materiaal wat in het racket zit is soms ook nog van belang. Het is goed om te weten dat wanneer het materiaal van binnen hard is het racket langer meegaat. Zo zijn er bijvoorbeeld rackets gemaakt van fiberglass (glasvezel). Als je met je handpalm op het midden van het racket slaat, voelt dit wat hard aan. Dit verschil merk je als je hetzelfde doet met een racket die gemaakt is van carbon (koolstofvezel). Carbon is vaak harder materiaal en duurzamer, fiberglass is vaak zachter en minder duurzaam. Het is tevens niet ongebruikelijk dat beide materialen gebruikt worden om een soort tussen racket te produceren.

Conclusie

Het is dus goed om te weten welk type padelspeler je zelf bent. Zo weet je welke vorm bij je past en welke speelstijl daar aan valt te koppelen. Verder valt te melden dat verschillende soorten rackets testen een uitkomst kan bieden wanneer je heel erg twijfelt. Zo ervaar je zelf welk racket jij het fijnst vindt. Een uiteindelijke definitie van een goed padel racket valt dus het best te definiëren als je het zelf ervaren hebt.