Wat is het verschil tussen een indoor padelbaan en een outdoor padelbaan?

Het voorjaar staat weer voor de deur en dat maak het ook aantrekkelijker om lekker in de buitenlucht te gaan padellen. Toch zijn er verschillen tussen een indoor padelbaan en een outdoor padelbaan. We hebben deze verschillen voor je op een rijtje gezet.

Afmetingen van een padelbaan

Qua afmetingen zit er weinig verschil tussen een indoor of outdoor padelbaan. Bij beide soorten padelbanen is de lengte van de baan 20 meter en de breedte 10 meter. Er geldt hierbij een tolerantie van vijf centimeter voor de lengte en de breedte. Dit houdt in dat er dus vijf centimeter van afgeweken kan/mag worden. 

In de hoogte kunnen er wel verschillen zijn. Zo is de vereiste voor de hoogte minimaal zes meter (hoger wordt geadviseerd) over de hele baan. Het is dan de bedoeling dat lichtmasten of steunbalken geen obstakel mogen vormen tijdens het spel op een indoor padelbaan. Wanneer je outdoor speelt, heb je hier geen last van. Je kunt de volledige hoogte benutten, doordat je in de buitenlucht speelt en niet te maken krijgt met lichtmasten of andere obstakels.

De glazen wanden

De glazen wanden staan om het padelveld heen en zorgen ervoor dat je deze kunt gebruiken tijdens het spel. Deze wanden zijn in Nederland over het algemeen 12 millimeter dik. Dit zal voor indoor en outdoor hetzelfde zijn. Waar je op een outdoor padelbaan wel last van kunt krijgen, zijn de verschillende weersomstandigheden. Als bijvoorbeeld de glazen wanden nat worden dan kan dit invloed hebben op het spel. Of als er water op het veld ligt, kan een bal anders stuiteren. Hierdoor wordt het spel nog onvoorspelbaarder dan bij een indoor padelbaan. Dit is (naast de kou) ook één van de grootste redenen waarom padel in de winter veel indoor gespeeld wordt en in het voorjaar veel outdoor.

Conclusie

Wanneer je in een warm land als Spanje woont, zal je veelal gebruik maken van een outdoor padelbaan, aangezien de weersomstandigheden daar vaak gunstig zijn. Ben je woonachtig in een land met mindere weersomstandigheden, zoals vaak in Nederland het geval is, dan is een indoor padelbaan waarschijnlijk je favoriet. Zorg er wel voor dat je een baan uitzoekt waarbij je de hoogte goed kan benutten, want dit is een belangrijk onderdeel van het spel. Mocht je toch liever lekker in de buitenlucht spelen, zorg er dan voor dat de kwaliteit van de baan niet beïnvloed wordt door het weer. Factoren als wind en water kunnen het spel nadelig beïnvloeden!