"de koelkast" in padel?

Voorkom dat jij of je partner koud worden

De Spaanse spelers hebben een mooie term binnen padel: iemand in de koelkast stoppen. Dit betekent eigenlijk dat alle ballen naar 1 speler gaan, de andere speler wordt dan koud gemaakt. We zullen de redenen toelichten waarom dit een goede tactiek is en ook zullen we belichten hoe je de bal weer kunt krijgen als je in de koelkast gestopt wordt. 


Het is een goede tactiek omdat je hierdoor kunt focussen op de zwakkere speler, hierdoor zul je meer punten maken. Ook helpt het omdat je je positie kan vasthouden als je dezelfde kant op speelt elke keer. Als je dezelfde kant op blijft spelen zal dit ook een beter overzicht geven van waar de meeste kansen liggen om het punt te gaan maken. Als je verschillende ballen speelt in een rally dan raak je veelal het overzicht kwijt. Zorg ervoor dat je consistent blijft in de richting waar je op speelt, dit houdt je gefocust! 


Om iemand in de koelkast te plaatsen, moet je bewust zijn van het feit dat de “koude” persoon waarschijnlijk gefrustreerd wordt. Hij/ zij zal hoogstwaarschijnlijk meer naar het midden van het veld trekken om zichzelf weer bij het spel te betrekken. Dit wil je voorkomen, want je wilt deze persoon koud spelen. Door een agressieve volley te spelen in de hoek van de koude speler zul je hem/ haar dwingen om daar te blijven. Hierdoor krijg je meer ruimte om vervolgens deze persoon weer koud te spelen. Het gebeurd wel eens dat je de zwakkere speler na veel ballen ineens beter gaat spelen, je kan dan altijd je tactiek aanpassen en later weer focussen op een specifieke speler. 


Hoe kom je uit de koelkast? 

Als ik alle ballen krijg, en ik wil dat mijn partner ook betrokken wordt bij het spel, dan kan ik een lob langs de lijn spelen om de richting te veranderen. Het is lastig om weer een bal terug te spelen langs de lijn als je zo een lob krijgt, de bal zal dan ook diagonaal worden teruggespeeld en zo kan de partner in het spel betrokken worden. Als je tegenstander toch nog de bal langs de lijn terug krijgt, kan je altijd nog een hoge lob spelen om aan het net te komen. Je tegenstander is hierdoor geforceerd om een lob te spelen en je partner erbij te betrekken.Ook kan je nog switchen van kant. Hierdoor speelt je tegenstander automatisch ballen naar beide spelers en blijven beide spelers warm. 


Deze tactiek is zowel fysiek als mentaal effectief omdat de speler die alle ballen krijgt heel veel druk voelt, en de speler die geen ballen krijgt voelt zich buitengesloten. Hierdoor gaat het duo waarschijnlijk risicovolle ballen spelen en fouten maken.