Padel tactiek: Smashen of niet?

Moment kiezen voor juiste padel smash

Er zijn verschillende soorten momenten waarop je de verschillende soorten smashes kan toepassen in je spel. Zo zijn er verschillende soorten defensieve en aanvallende smashes die goed zijn om te gebruiken in verschillende momenten in het spel.  

 

Wanneer je tegenstander een lop speelt om jouw aanvalspositie over te nemen is het nog steeds mogelijk om een smash te spelen. Je loopt naar achteren om onder de lob te komen en raakt de bal boven je lichaam met slice. Je wilt de bal in deze positie altijd in een hoek proberen te slaan omdat dit vaak het lastigst is voor je tegenstander. 

 

Ook is er nog een andere defensieve smash. Deze raak je ook weer boven je hoofd maar met deze slag wil je de bal wat vlakker raken (dus zonder slice) maar wel wil je deze bal weer in de hoeken plaatsen. Beide smashes zijn van zichzelf wat trager, dit is fijn omdat je zo jezelf weer tijd geeft om terug te komen bij het net en je aanvalspositie te behouden. 

 

Als de bal hoger is, maar je de bal toch wilt gaan raken, dan is de kans heel groot dat je de bal raakt achter je lichaam. Je lichaam heeft dan geen voorwaartse momentum. Dit wil je ten alle tijden voorkomen omdat je in deze positie geen goede slice bal kan spelen of de bal niet goed naar beneden kan slaan. Dit resulteert vaak in een bal die uitgaat of in een bal die fijn op stuitert van het glas voor je tegenstanders. Om te bepalen of je kan smashen, vraag jezelf altijd af of je na het smashen weer snel terug kan komen bij het net, als dit het geval is: smashen! Als dit niet het geval is: niet smashen! 

 

Als de bal te hoog is om goed te smashen, sla de bal dan terug na de stuit. Je kan na een stuit ook prima een goede aanvallende bal spelen, als je er maar voor zorgt dat je lichaam achter de bal is en je een voorwaartse beweging kan maken met je hele lijf. Dit is hoogstwaarschijnlijk beter dan wanneer je de bal van achter je lichaam wilt gaan smashen.

Smashen of niet? padel
padel tactiek