Padel tactieken: bewegen als tweetal

Hoe beweeg je als een tweetal in padel?

De bewegingen die je als tweetal maakt zijn van enorm belang in padel. Als het goed is, heb je bij het lezen van dit artikel al de video gezien over de padel basisposities, dit artikel gaat nog iets dieper in op de bewegingen die je kan maken in relatie tot je partner’s bewegingen. We verdelen dit artikel in de bewegingen van voor- naar achter en zijwaartse bewegingen. 

Voor en achter

Het doel bij padel is altijd om zo dicht mogelijk bij het net te komen. Hier ben je veel meer in staat om een punt te maken. Achterin het veld ben je vaker aan het verdedigen en probeer je jezelf weer in een aanvalspositie bij het net te spelen. Als je een return speelt, dan sta je altijd achter de servicelijn en vanaf deze positie wil je je tegenstander naar achteren drijven. Als dit lukt, wil je samen naar het net komen. Als je niet samen naar het net komt, laat je een groot gat vallen in het midden van de padelbaan. 

Als je een positie bij het net eenmaal hebt veroverd, wil je deze zo lang mogelijk vast houden. Als je tegenstander een lob speelt, maar je partner kan de bal nog terugslaan voordat hij/ zij compleet gelobd wordt, blijf je gewoon in je net positie. Als je een complete lob krijgt en je moet dus naar achteren om de bal terug te slaan, dan beweeg je samen als paar naar achteren. In de World Padel Tour (WTP) zie je af en toe ook dat spelers voor of juist achter blijven. Dit heeft ook te maken met persoonlijke voorkeur en een stukje gevorderde tactiek. Wat ook belangrijk is in padel, is dat je over het algemeen je eigen kant houdt. Als je op links start, dan zul jij de meeste ballen terugslaan die op de linkerkant komen. 

Communicatie tussen jou en je partner is cruciaal om te bepalen welke slag je gaat spelen. Als de bal via het achterwand stuitert, wil je van je partner horen waar de tegenstanders staan omdat je zelf niet je ogen op de bal en je tegenstanders kan hebben. Als je niet weet waar je tegenstanders staan, ga je waarschijnlijk gokken en dan wordt de kans groter dat zij een makkelijkere bal kunnen spelen.

Zijwaartse beweging

Achterin het veld, als de tegenstander een bal speelt in de hoek en je raakt de bal vlakbij het glas, dan sta je aan de buitenkant van de padelbaan. Je partner moet dan assertief zijn en het midden van het veld vullen door even een stapje daarheen te doen. 

Achterin het veld kan je nog wegkomen met een minder goede positionering als je snel kan handelen. Maar voorin het veld kan is je positie een stuk crucialer als je punten wilt winnen in padel. Je wilt voorin bij het net goed staan zodat je geen gaten met ruimte weggeeft. Dit doe je, net zoals achterin, door als team op te schuiven. Zodra een van de spelers een bal aan de zijkant van het veld krijgt, schuift de ander op naar de as om de ruimte in het midden zo klein mogelijk te maken. Op deze manier verklein je de kans dat je veel punten verliest. 

bewegen met je partner padel
bewegen als tweetal padel
padel tactieken