Padel tactieken: praat met je partner

Praten met je partner is belangrijk in padel

Bij padel wordt er vaak gezegd dat communicatie met je partner belangrijk is en dat dit je spel zal bevorderen. Maar wat zeg je dan tegen je partner? 

Het eerste scenario waarin je met elkaar wilt praten is als je gelobd bent. Als jij en je partner samen naar achteren moeten om de bal weer terug te spelen wil je weten waar je tegenstanders staan. De makkelijkste manier om dit te weten is via je partner. In het begin is alles wat je over je tegenstanders vertelt al mooi meegenomen. Als je beter wordt wil je uiteindelijk de exacte positie van je tegenstanders horen van je partner om zo de best mogelijke bal te spelen. 

Padel partner begrijpen

Je partner begrijpen is de eerste stap in goede communicatie. Je wilt in een hele korte tijd goed uitleggen wat de situatie is. Als je je padelpartner goed begrijpt dan zal dit uiteraard makkelijker gaan! Woorden zoals “net, dichtbij, achter etc.” wil je wel direct snappen zodra je met een partner aan het padellen bent. Als je tegenstanders niet op een lijn staan wil je wel direct kunnen vertellen welke persoon voor en welke persoon achter staat, dit kan je doen door af te spreken over welke persoon je het hebt. Dan kan je met een simpele “voor” of “achter” aangeven waar deze specifieke speler staat. 

Meest voorkomende fouten

De meest voorkomende fout die wij zien is dat de partner pas communiceert met de persoon die de bal slaat als deze al halverwege z’n slag is. Bij padel is dit simpelweg gewoon te laat en is de communicatie ook waardeloos. Probeer dus echt bij de voorbereiding van de slag al aan te geven waar je tegenstanders staan zodat je partner hier ook echt iets aan heeft! Ook als je bij het net staat en je wilt een hoge bal gaan smashen, is het fijn als je partner aangeeft waar je tegenstanders zijn zodat je de richting van je smash goed kan bepalen.

Als je je partner vertelt wat je tegenstanders doen, is het belangrijk dat je ook daadwerkelijk kijkt naar je tegenstanders. Veel mensen kijken naar hun partners terwijl ze communiceren over hun tegenstanders. Hierdoor zijn ze vaak niet voorbereid op wat de tegenstanders gaan doen. Dit gebeurd soms ook nog op het hoogste niveau, maar probeer er wel mee bezig te zijn! 

Om als team nog beter te worden raden we je ook aan om even te kijken naar het artikel over bewegen als tweetal

praten met partner padel
communicatie padel