Padel tactieken: hoe win je een padel punt?

Strategie voor het winnen van een padel punt

Wil jij meer weten over de strategieën en de delen van het veld waar je je graag wilt bevinden om een padel punt te maken? Lees dan vooral verder! 

Padel is net zoals andere sporten waarbij je je het liefst op een strategisch goede plek wilt bevinden en de kans op eventuele fouten zo minimaal houd. Je wilt dus consistent, maar ook strategisch onderlegd zijn om zo veel mogelijk punten te maken tijdens padel. 

Dicht bij het net is de fijnste positie om te hebben, omdat je hier het meest agressief kan zijn. Je tegenstanders zullen achter in het veld staan, hierdoor heb je de kans om aanvallender te spelen dan zij. Het grote doel is natuurlijk om het punt te winnen, dit kan je doen door de volgende sub-doelen te behalen: 

Stappen voor het winnen van een padel punt

  • Behaal een goede net positie
  • Behoud je goede positie
  • Beweeg met je partner (zie partner video)

Als je met je partner samen beweegt zorg je ervoor dat je minder gaten en ruimtes vrijlaat voor je tegenstanders om in te spelen. Dit is ook de reden waarom je na je service meteen naar het net wilt komen. Je kan hiermee meteen een voordeel/ aanvallende situatie voor jezelf creëren en een punt afdwingen bij je tegenstander. 

Als je een return slaat, sta je automatisch in de verdedigende rol, je wilt deze rol uiteindelijk omdraaien naar de aanvallende rol (bij het net). Maar dit wil je wel doen met een zo klein mogelijke kans op fouten. Wees dus geduldig op de juiste bal om een lob te spelen, je hoeft niet in een keer de bal terug te slaan en naar het net te rennen. Soms is het handiger om wat meer geduld te hebben en de bal over je tegenstander heen te lobben als de rally al wat langer bezig is. 

Een deel van het veld wordt ook wel gezien als “niemandsland”. Dit is de plek ter hoogte van de eerste gaaswand en het begin van de glazen wand. Als je jezelf hier positioneert zorg je er bijna altijd voor dat je veel ballen op je voeten krijgt. Dit resulteert weer in het scheppen van de bal, zonder enige kracht of controle. Probeer dit ten alle tijde te voorkomen! Als je merkt dat je je in “niemandsland” bevindt, loop dan naar achteren of naar voren om een betere positie te kiezen. 

padel tactiek
tactiek padel