Padel slim spelen

Dit artikel is voor iedereen die padel speelt of eigenlijk iedereen die wel is meedoet aan een toernooi. Als je een zware wedstrijd hebt gehad en je moet daarna nog een wedstrijd spelen, dan is het belangrijk dat je weet hoe je energie kan besparen. Wat we veel zien is dat mensen continu van achter naar voren rennen en visa versa. Ze lopen soms op, op de verkeerde ballen.


Wees geduldig en kies de juiste bal om een lob te spelen. 


Hoe weet ik welke bal goed is om een padel lob te spelen? 

Als je van tennis komt speel je vaak een defensieve lob omdat je uit je positie bent geforceerd en je probeert wat tijd te winnen. En ja, in padel kun je een ook een hoge lob spelen om jezelf in positie te krijgen. Maar met padel is het de bedoeling dat je de net positie veroverd en daarom speel je de lob. Bij tennis speel je niet een lob om aan het net te komen. Omdat de lob zo belangrijk is in padel probeer je juist op de makkelijke ballen te lobben. Op een makkelijke bal kun je de lob namelijk veel accurater slaan en achter de servicelijn mikken. Doordat te doen zal je lob vaker in gaan en verover je de net positie samen met je partner. 


Waar sla je de padel lob naar toe? 

Waar je de lob naar toe slaat hangt helemaal af van waar jij staat op de baan. Bijvoorbeeld als je de lob op je voorhand krijgt in het midden (als links speler), dan is het slim om diagonaal te lobben omdat je dan maar 3-4 stappen van de juiste positie van het net verwijderd bent. Stel je zou je de lob de andere kant op spelen dan moet je misschien wel 7-8 stappen zetten om te zorgen dat je backhand kant gedekt is. Die paar stappen lijken misschien niet veel maar als je dat 2x per punt doet in een hele wedstrijd, bespaar je een hele hoop kracht. 


Energie besparen aan het net 

Als je aan het net staat dan zijn er ook verschillende manieren om energie te besparen. De grootste verspilde moeite is als spelers gaan voor smashes die te ver achter in de baan gelobd worden en die ballen dan agressief proberen te smashen terwijl zij ook gecontroleerde bandeja hadden kunnen spelen. Doordat de agressieve smash een snelle bal is, moeten zij ook weer snel bij het net staan en winnen ze geen tijd. Waardoor de tegenstanders vaak in een betere positie komen te staan bij de volgende bal. 


Een andere hele belangrijke manier om energie te besparen aan het net is de richting van je volleys. Als je continu de richting verandert van je volleys betekent dat, dat jij en je partner ook continu van positie moeten veranderen. Naast het feit dat jij energie bespaart door continu dezelfde richting te volleren zet je ook één speler van je tegenstanders onder de druk en is de kans groter dat zij een fout zullen maken. 


Het laatste advies

Het laatste advies: ken je partner. Dit is iets wat we vaak zien op recreatie niveau, waar spelers een lob krijgen en de partners kijken elkaar aan en weten niet wie de bal gaat slaan waardoor ze allebei energie verspillen.