Enkelspel bij padel

Zoals je waarschijnlijk al weet is padel voornamelijk een sport die je met 4 mensen speelt. Toch horen wij ook vaker dat mensen het lastig vinden om een groep van 4 mensen bij elkaar te vinden, zeker omdat de sport nog relatief nieuw is. Maar wees niet ongerust, je kan ook zeker enkelen met padel, hier vindt je een paar opties! 

Cross court 

In de lockdown was het een tijdje mogelijk om alleen 1 vs 1 te spelen. Je kon dus wel een grote baan huren maar maximaal met 2 mensen erop gaan spelen. Veel mensen zag je dan ook nog steeds het hele veld gebruiken terwijl zij maar met z'n tweeën op de baan stonden. Het is vaak leuker om te crossen, dit doe je door diagonaal te staan (allebei op de rechterkant OF allebei op de linkerkant). Zo speel je dus op de helft van het veld en kan je beter 1 vs 1 spelen. Door af te wisselen op welke kant je staat speel je afwisselend op je backhand en forehand. 

Enkelbaan padel 

In Nederland zijn er een aantal van te vinden; de enkele padel banen. Een normale baan is normaliter ongeveer 10m breed, de enkel banen zijn 6m breed. Je speelt dan ook nooit met 4 mensen op een enkelbaan, simpelweg omdat het hier te smal voor is. De enkelbanen die er nu zijn in Nederland kan je alleen gebruiken om vrij te spelen, er bestaan geen 1 vs 1 competities binnen padel op dit moment. Echter is het wel ideaal als je geen groep van 4 bij elkaar krijgt, dan kan je nog steeds lekker gaan spelen. 

Enkel vs. dubbel

Er zitten aardig wat verschillen in tussen enkelen en dubbelen op een padelbaan. Zo is enkelen vaak een stuk intensiever omdat je elke keer de bal krijgt en elke keer voor elke bal moet gaan. Bij het dubbelspel kan het nog wel eens gebeuren dat je een tijdje stil staat omdat je partner alle ballen krijgt, bij het enkelspel is dit geen optie.

Ook leer je goed om aan beide kanten te spelen als je elke keer van kant wisselt uiteraard. Hierdoor leer je goed om te gaan met de backhand en de forehand hoek van het veld. Verder zul je bij het enkelspel geen miscommunicatie hebben met je partner, simpelweg omdat je deze niet hebt tijdens het enkelspel. Als je weet van je zelf dat je nog wat stapjes kan maken op het gebied van communicatie, probeer dan enkelspel te vermijden (of juist niet ;)). 

Veel speel plezier!