Hoe financieel aantrekkelijk is padel?

Padel is op het moment één van de grootst groeiende sporten en wordt daarom ook interessant voor meerdere partijen. Zo zijn er bedrijven die een steentje willen bijdragen aan de professionalisering van de sport. Ook komen er steeds meer mensen die de sport serieus willen gaan beoefenen. De World Padel Tour wordt tevens op steeds meer plekken uitgezonden. Maar hoe financieel aantrekkelijk is padel? Daar zijn we voor je ingedoken!

Nederland

In Nederland is de sport bezig aan een grote opmars, maar financieel is het nog altijd niet erg aantrekkelijk. Zo kunnen Bram Meijer en Uriël Maarsen, de nummers één van Nederland, hun brood nog niet verdienen met alleen padel spelen. Zij worden als één van de weinigen in Nederland wel uitgenodigd voor buitenlandse toernooien, maar de concurrentie in het buitenland is moordend. Dit heeft simpelweg te maken met de voorsprong die zij al hebben op het gebied van kennis.

De sport is het grootst in landen als Spanje, Argentinië en Mexico. Kijk maar naar de ranglijst van de World Padel Tour. In de top-20 zul je bijna alleen maar Spanjaarden en Argentijnen zien. Dit komt mede doordat de sport in deze landen eerder groot geworden is dan in Nederland. Daarnaast delen deze landen hun kennis en visie maar beperkt. Nederland probeert daarom samen met andere Europese landen om ons heen de kennis te bespreken en te delen om elkaar zo beter te maken en de achterstand te verkleinen.

Hoeveel je precies kan verdienen als padel speler in Nederland is dus lastig te zeggen. De sport wordt wel populairder, waardoor bedrijven het ook interessant vinden om een steentje bij te dragen. Grote bedrijven willen als sponsor of partner inspringen op het succes van de sport. Daardoor ontstaan er partnerships tussen clubs, bedrijven en/of sporters. Zo hebben verschillende spelers al contracten met merken om zo goed mogelijk voor de dag te komen.  

Buitenland

Op de World Padel Tour valt er meer te behalen. Naast het prijzengeld valt er hier meer te halen uit sponsoring. Doordat de toernooien uitgezonden worden over de hele wereld is het aantrekkelijk voor grote bedrijven om hun naam aan deze spelers te verbinden. Opvallend feitje is dat sinds kort het prijzengeld voor de vrouwen gelijk getrokken wordt aan dat van de mannen. Hierdoor stijgt het prijzengeld voor de vrouwen met maar liefst 250%!

Uit onderzoek is gebleken dat de beste 20 mannen en de beste 10 vrouwen kunnen leven van het spelen van toernooien. Hier komen dan vaak nog andere inkomsten zoals sponsoring bij. Je ziet nu bijvoorbeeld dat de nummers één bij de vrouwen, Gemma Triay en Alejandra Salazar, tot nu toe in 2022 meer dan 23.000 euro hebben verdiend in vier á vijf toernooien. Bij de mannen zijn de nummers één Alejandro Galán en Juan Lebrón, welke tot nu toe meer dan 28.000 euro hebben verdiend aan prijzengeld!

Vergelijk het eens met de nummer 45 bij de mannen, Rafael Mendez. Hij heeft ongeveer 4.000 euro verdiend tot nu toe, exclusief andere inkomsten uit bijvoorbeeld sponsoring. Ook zitten we pas in mei 2022, dus zijn er nog genoeg toernooien om meer prijzengeld te bemachtigen. Zo zou een Rafael Mendez dus ook op een aardig bedrag uit kunnen komen.

Het prijzengeld zal tevens alleen maar gaan stijgen door de toenemende bekendheid en instap van nieuwe, grote bedrijven. Dit is natuurlijk ook aantrekkelijk voor de spelers. Zelfs voor de kleinere spelers. Hoe meer de nummer één verdiend, des te meer de nummer tien ook verdiend. Het is meestal één pot die verdeeld wordt over de beste tien spelers bijvoorbeeld.