Hoe is padel ontstaan?

Padel schiet op het moment met paddenstoelen uit de grond en is wereldwijd ongekend populair geworden. In Nederland wordt voor de komende 3 jaar een groei van 50% verwacht! Hoe is padel eigenlijk ontstaan? En hoe komt het dat het zo enorm groot geworden is in een korte tijd?

Geschiedenis

De laatste jaren is de sport razend populair geworden, maar toch bestaat de sport al sinds 1969. In Mexico (Acapulco) leefde eens een rijke zakenman genaamd Enrique Corcuera. Hij wilde in zijn tuin wat tennisbanen aanleggen, maar had hier niet genoeg ruimte voor. Hij bedacht een idee om in een kleinere ruimte te spelen met hoge muren eromheen en de tennisrackets te vervangen door houten rackets. Enrique gaf het de naam ‘padel’, omdat het gespeeld werd met ‘peddels’, ofwel de rackets. Ook is het afgeleid van een andere sport, paddle tennis, wat op padel lijkt.

Verspreiding

In het begin werd padel alleen in Mexico gespeeld, maar door een vriend van Enrique, Alfonso De Hohenlohe, werd de sport geïntroduceerd in Spanje. In 1974 werd de eerste Europese padelclub opgericht in Spanje. Dit zorgde voor een groei van de sport, mede door de promotie via koning Juan Carlos en voormalig Wimbledon-winnaar Manolo Santana. Toen een andere vriend van Alfonso, Julio Menditengui, de sport naar Argentinië bracht, explodeerde de groei. 

Argentinië

In Argentinië groeide padel uit tot één van de bekendste sporten van het land. Er liggen nu meer dan 10.000 banen door het hele land en de sport wordt gespeeld door meer dan 2 miljoen mensen. Spanje en Argentinië zijn momenteel dé top landen in de internationale competities. Bekende spelers als Martín di Nenno, Alejandro Galán, Alejandra Salazar, Delfina Brea Senesi en nog veel meer vertegenwoordigen de landen op de World Padel Tour. 

De toekomst

De sport is in ontwikkeling en blijft steeds maar groeien en groeien. Op dit moment kent de sport wereldwijd meer dan 15 miljoen beoefenaars. Naast de World Padel Tour is er ook een nieuwe padel tour in ontwikkeling, zoals je kon lezen in één van onze eerdere blogs. Wil je meer leren over het spel? Kijk dan eens rond in onze kennisbank!