Waar moet je op letten als je je eerste racket koopt?
Waar moet je op letten als je je eerste racket koopt?
De aanschaf van je eerste padelracket kan een moeilijke beslissing zijn. Je hebt de keuze uit honderden verschillende rackets en weet niet waar je moet beginnen. Je huurt nu telkens rackets of je bent erachter gekomen dat padel DE sport voor jou is. Je hebt dus besloten om een racket aan te schaffen, maar welke?
Hiermee moet je rekening houden als je een racket koopt:
Gewicht:
Het gewicht van een racket verschilt van 320 tot 400 gram. Dan zal je vast en zeker denken: ‘’Wat maakt die 80 gram nou uit?’’ Dit verschil ga je zeker merken als je achter elkaar blijft zwaaien met je racket. Heb je last tijdens het padellen van je elleboog of pols raden we een racket aan van ongeveer 320 tot 365 gram. Dit zijn de wat lichtere rackets en gaan je dus ook minder pijn opleveren. Deze gewichtsklasse raden we ook aan beginners aan.
Balanspunt:
Het balanspunt van het racket geeft ook aan hoe zwaar je racket aanvoelt en hoe gecontroleerd je met een racket kunt slaan. Er zijn drie verschillende balanspunten in een racket. Je hebt een topzwaar racket waarbij het balanspunt bovenin het racket zit. Je hebt rackets met het balanspunt in het midden en je hebt rackets met een balanspunt laag in het racket richting het handvat. Een topzwaar racket zal zwaarder aanvoelen dan een racket met een laag balanspunt. Hierdoor raden we beginners altijd een racket aan waar het balanspunt laag in het racket ligt.
Stijfheid:
De stijfheid van je racket bepaalt onder andere hoeveel controle of power je aan een slag meegeeft en hoe hoeveel trillingen er doorgaan naar je arm. Je kan dit testen door met de hiel van je hand op het racket te slaan. Een zacht racket biedt meer controle en minder trillingen. Een harder racket geeft meer power en trillingen mee. Ben je blessuregevoelig of een beginner, kies dan voor een zachter racket.
Vorm:
Je hebt 3 verschillende vormen rackets. De eerste vorm is een diamantvormig racket. Dit gaat altijd gepaard met een topzwaar balanspunt. De tweede vorm is een druppelvormig racket. Dit gaat gepaard met een balanspunt in het midden. Als laatste heb je een ronde vorm. Hierbij ligt het zwaartepunt altijd bij het handvat. Als beginner raden we dus een rond racket aan.