Bandeja: twee verschillende technieken 

Hoe sla je een goede Bandeja?

In de bovenstaande video worden de 2 verschillende bandeja technieken uitgelegd door onze grote vriend Sandy. 


Als je naar de World Padel Tour kijkt dan zul je zien dat de bandeja bij de top 10 spelers er vaak iets anders uit kan zien bij de verschillende spelers. 


De Bandeja is een defensieve smash, die je wat meer achterin het veld kunt slaan. 


Het doel van de Bandeja is om je net positie te behouden. En de beste manier om dat te doen is om een slome of medium harde bal te slaan richting de hoek en daarmee je tegenstanders onder druk zetten maar daarmee ook tijd te winnen om naar het net te lopen. 


Er zijn een hoop overeenkomsten tussen de verschillende bandeja’s  


Om mee te beginnen, bij beide bandeja’s:

 1. Draai je schouders
 2. Houd je racket omhoog
 3. Voetenwerk
 4. Raak de bal naast je 

Het verschil

Bij de ene gebruik je je borst en dat lijkt meer op een hoge forehand volley. En bij de andere gebruik je meer je arm en dat lijkt meer op als of je iets gooit waarbij je de bal schaaft als het ware. Het doel blijft dat je de bal met back-spin wil raken richting de hoek. 


De borst-bandeja om het zo maar even te noemen is de meest makkelijke variant en daar zul je mee moeten beginnen als je de bandeja wil leren. 


Borst techniek: 

 1. Houd je racket hoog
 2. Arm bijna recht
 3. Hoge forehand volley 

Probeer dit te oefenen en het gaat erom dat je dit consistent kunt doen op een rustige manier.  


De arm techniek is wat moeilijker omdat je timing echt goed moet zijn. 


Arm techniek: 

 1. Racket achter je hoofd
 2. Gebogen elleboog
 3. Gooiende beweging
 4. Bal raak je aan de buitenkant

Als je een rechtshandige speler bent en je speelt aan de rechterkant dan gebruik je vaak de borst techniek omdat je aan de rechterkant vaak minder ruimte hebt. Dan als je op links zou staan. Daardoor gebruik je de andere techniek meer aan de linkerkant wat een iets meer aanvallende bandeja is. Deze bandeja lijkt wat meer op de Vibora maar is een wat langzamere uitvoering wat het een bandeja maakt. 


De beste manier om dit te oefenen is om een mandje ballen te pakken en rustig deze twee technieken voor jezelf uit te proberen. Wij raden je aan om met de borst-bandeja te beginnen om die het makkelijkst is om te leren.