Voetenwerk padel

Hoe beweeg je je voeten met padel? 

Het voetenwerk bij padel is een van de belangrijkste aspecten. Als je nooit competitief getennist hebt, of weinig tot geen racketsport ervaring hebt is het belangrijk dat je je voetenwerk zo goed mogelijk onder de knie hebt. 

Beginnend voetenwerk

We beginnen met de “split step”. Deze voetenstand wil je voor maar ook achterin de padelbaan hebben. Je wilt op je tenen staan en lichtjes op en neer springen. Je kuiten spannen aan en het maakt je in staat om snel te bewegen. Je wilt lichtjes op en neer springen als je tegenstander de bal heeft geraakt. Als je al weet welke richting de bal op gaat, dan kan je in je sprong al een richting kiezen om de bal goed terug te slaan. Als je net begint met padel kan het lastig zijn om de richting van de bal te lezen, daarom raden wij aan om je vooral te focussen op de kleine sprong en je beweging nadat je weet waar de bal gaat komen. Probeer te voorkomen dat je na je sprong je hakken in de grond zet, als je dit doet dan ben je minder wendbaar. In de World Padel Tour zie je vaak hoe belangrijk voetenwerk is voor je spel. De professionals die daar spelen weten precies waar de bal gaat komen en kunnen met hun voetenwerk hier exact op inspelen. 

Om beter voetenwerk te krijgen is het belangrijk dat je dit regelmatig traint, dit kan je doen door extra stapjes te zetten in je voorbereiding van een slag. De professionals die kunnen de bal zo goed inschatten dat zij aan een stap genoeg hebben, maar op het begin is het wel de moeite waard om extra stapjes te zetten. 

Net als andere racketsporten, is het belangrijk dat je een stevige basis hebt wanneer je contact hebt met de bal. Als je in een goede positie wilt komen, heb je goed voetenwerk en veel stapjes nodig. Als je toch te vroeg in positie staat kan het zijn dat je de bal achter je moet gaan slaan en dit wil je altijd voorkomen! 

Padel voetenwerk verschil met tennis

Met padel heb je een stuk minder tijd om te reageren op een slag van je tegenstanders. Daarom wil je niet, zoals bij tennis, een lage en brede split step maken. Je wilt een lichtere, snellere, minder diepe en smalle split step maken zodat je sneller kan reageren op de bal. Bij padel heb je meerdere manier om te lopen omdat de bal ook kan terugstuiteren via het glas. Bij tennis kan je de bal natuurlijk maar een richting op spelen. Je wilt dus rekening houden met deze verschillende richtingen en daar ook je voetenstand op aanpassen. Veel tennisspelers doen vaak een lage split step, maar je wilt wendbaar blijven op de padelbaan en met een lage split step kan dit niet! In een smalle en lichte split step kan je sneller bewegen. 

Voetenwerk padel
Padel voetenwerk